Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar (reprezentantul), se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părți, numită mandant (cel reprezentat). Contractul de mandat poate fi de două feluri: mandat cu reprezentare sau mandat fără reprezentare. În acest material analizăm contractul de mandat fără reprezentare.
Mandatul fără reprezentare este contractul în temeiul căruia mandatarul încheie acte juridice în nume propriu, dar pe seama mandantului, și își asumă față de terți obligațiile care rezultă din aceste acte. Mandatarul rămâne obligat față de terți chiar dacă aceștia aveau cunoștință despre mandat la data contractării.
Potrivit prevederilor legale, regulile privind mandatul cu reprezentare sunt aplicabile și mandatului fără reprezentare în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul acestuia. Ca atare, rămân valabile regulile ce vizează condițiile încheierii, executării și încetării contractului de mandat cu reprezentare.
Ce mai trebuie să știm? Codul civil reglementează o serie de variații ale mandatului fără reprezentare, respectiv contractul de comision, contractul de consignație și contractul de expediție.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum și IOS.
Te-ar mai putea interesa GDPR | Dreptul la opoziția prelucrării datelor personale.