Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar (reprezentantul), se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părți, numită mandant (cel reprezentat). Mandatul poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros (contra cost). Mandatul dintre două persoane fizice se prezumă a fi cu titlu gratuit. Cu toate acestea, mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activități profesionale se prezumă a fi cu titlu oneros.
Contractul de mandat poate fi de două feluri: mandat cu reprezentare sau mandat fără reprezentare. În acest material analizăm contractul de mandat cu reprezentare.
Mandatul cu reprezentare este contractul în baza căruia mandatarul încheie actele juridice în numele și pe seama mandantului. De regulă, în cazul mandatului cu reprezentare, mandatarul nu își asumă în mod personal obligații față de terți.
Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta și din executarea sa de către mandatar. Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte forma respectivă.
Din perspectiva duratei, dacă părțile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui.
Suplimentar cauzelor generale de încetare a contractelor, mandatul încetează și ca urmare a revocării de către mandant, renunțării de către mandatar, respectiv morții, incapacității sau falimentului mandantului ori a mandatarului.
Mandantul poate oricând revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma în care contractul de mandat a fost încheiat și chiar dacă a fost declarat irevocabil. Împuternicirea dată unui nou mandatar pentru aceeași afacere revocă mandatul inițial. În caz de revocare a mandatului, mandantul rămâne ținut să își execute obligațiile față de mandatar. El este, de asemenea, obligat să repare prejudiciile suferite de mandatar din cauza revocării nejustificate ori intempestive.
Mandatarul poate renunța oricând la mandat, notificând mandantului renunțarea sa. Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul poate pretinde remunerația pentru actele pe care le-a încheiat pe seama mandantului până la data renunțării. Mandatarul este obligat să îl despăgubească pe mandant pentru prejudiciile suferite prin efectul renunțării, cu excepția cazului în care continuarea executării mandatului i-ar fi cauzat mandatarului însuși o pagubă însemnată, care nu putea fi prevăzută la data acceptării mandatului.
Ce mai trebuie să știm? Mandatul general îl autorizează pe mandatar să efectueze numai acte de conservare și de administrare. Pentru a încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacții ori compromisuri, pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta acțiuni în justiție, precum și pentru a încheia orice alte acte de dispoziție, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres în acest sens.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum și IOS.
Te-ar mai putea interesa GDPR | Ce este Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal.