Schimbul este operațiunea prin care fiecare dintre părțile contractante, denumite copermutanți, transmit sau, după caz, se obligă să transmită un bun pentru a dobândi un alt bun. Chiar dacă părțile au libertatea de a stabili conținutul clauzelor contractuale, trebuie să știm că, potrivit legii, schimbul dă naștere unor drepturi și obligații specifice în sarcina părților.
Principalele obligații ale copermutanților sunt:
- transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor vizate de schimb;
- predarea efectivă a bunurilor împreună cu toate accesoriile acestora și tot ce este destinat folosinței lor;
- garantarea contra evicțiunii și a viciilor aparente și ascunse.
În ceea ce privește drepturile copermutanților, chiar dacă legea nu le reglementează în mod expres, acestea derivă din obligațiile ce le revin fiecăruia. Spre exemplu, obligația unui copermutant de a preda bunul său dă naștere dreptului corelativ al celuilalt copermutant de a-l primi.
Potrivit Codului fiscal, în cazul unei operațiuni care implică o livrare de bunuri și/sau o prestare de servicii în schimbul unei livrări de bunuri și/sau prestări de servicii, fiecare persoană impozabilă se consideră că a efectuat o livrare de bunuri și/sau o prestare de servicii cu plată.
Ce trebuie să reținem? Contractul de schimb obligă reciproc copermutanții la garantarea contra evicțiunii și a viciilor aparente și ascunse ale bunului chiar dacă bunurile ce fac obiectul contractului nu sunt transferate contra unor sume de bani. Legea stabilește faptul că aceste garanții sunt aplicabile similar vânzării.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum și IOS.
Te-ar mai putea interesa Ce efecte produce posesia bunurilor mobile.