Mandatul fără reprezentare este contractul în temeiul căruia mandatarul (reprezentantul) încheie acte juridice în nume propriu, dar pe seama mandantului (cel reprezentat), și își asumă față de terți obligațiile care rezultă din aceste acte. Mandatarul rămâne obligat față de terți chiar dacă aceștia aveau cunoștință despre mandat la data contractării cu mandatarul.
Cu toate că terții nu au niciun raport juridic cu mandantul, acesta se poate substitui mandatarului pentru a exercita drepturile de creanță născute din executarea mandatului, dar numai în măsura în care și-a executat propriile sale obligații față de mandatar.
Mai mult decât atât, mandantul poate revendica bunurile mobile dobândite pe seama sa de către mandatarul care a acționat în nume propriu, cu excepția bunurilor dobândite de terți prin efectul posesiei de bună-credință. Dacă bunurile dobândite de mandatar sunt imobile, acesta este obligat să le transmită mandantului. În caz de refuz, mandantul poate solicita instanței de judecată să pronunțe o hotărâre care să țină loc de act de transmitere a bunurilor dobândite.
Creditorii mandatarului nu pot urmări bunurile dobândite de acesta în nume propriu, dar pe seama mandantului, dacă mandatul fără reprezentare are dată certă și aceasta este anterioară luării oricărei măsuri asigurătorii sau de executare.
Potrivit prevederilor legale, regulile aplicabile mandatului cu reprezentare sunt aplicabile și mandatului fără reprezentare în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul acestuia. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul Contractul de mandat (cu reprezentare). Drepturi și obligații.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum și IOS.
Te-ar mai putea interesa Ce condiții trebuie să îndeplinească un municipiu.