Regimul separației de bunuri este un sistem de reguli juridice care reglementează raporturile patrimoniale dintre soți, precum și raporturile dintre aceștia și terți, pe durata căsătoriei. Separația de bunuri se aplică atunci când soții optează pentru acest regim matrimonial (în total sunt trei regimuri matrimoniale) prin încheierea unei convenții matrimoniale.

La adoptarea acestui regim, notarul public întocmește un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecărui soț, indiferent de modul de dobândire al acestora, pe care îl anexează la convenția matrimonială.

În cazul regimului separației de bunuri, regula este că bunurile dobândite înainte sau în timpul căsătoriei, în nume propriu, de către unul dintre soți rămân proprietatea exclusivă a acestuia. Dacă soții dobândesc împreună un bun în timpul căsătoriei, bunul aparține acestora în proprietate comună pe cote-părți. Spre exemplu, dacă unul dintre soți achiziționează un autoturism pe numele său, autoturismul respectiv este proprietatea sa exclusivă. Dacă, însă, soții decid să achiziționeze împreună un apartament, imobilul aparține ambilor soți în proprietate comună pe cote-părți, întinderea cotelor fiind stabilită de aceștia.

Dacă unul dintre soți dobândește singur un bun, folosindu-se, în tot sau în parte, de bunuri aparținând celuilalt soț, acesta din urmă poate alege între a solicita pentru sine proprietatea bunului achiziționat sau a solicita daune de la celălalt soț.

Obligațiile asumate personal de către unul dintre soți rămân exclusiv ale acestuia și nu îl privesc pe celălalt soț. Prin excepție, soții răspund solidar (împreună) pentru obligațiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obișnuite ale căsătoriei și a celor legate de creșterea și educarea copiilor.

Ce mai trebuie să știm? La momentul desfacerii căsătoriei prin divorț sau la încetarea regimului separației de bunuri, fiecare dintre soți poate reține bunurile celuilalt soț până la acoperirea integrală a datoriilor pe care le au unul față de celălalt (drept de retenție).

Te-ar mai putea interesa Ce efecte produc donațiile între soți.