Regimul comunității convenționale este un sistem de reguli juridice care reglementează raporturile patrimoniale dintre soți, precum și raporturile dintre aceștia și terți, pe durata căsătoriei. Comunitatea convențională se aplică atunci când soții optează pentru acest regim matrimonial (în total sunt trei regimuri matrimoniale) prin încheierea unei convenții matrimoniale.
În esență, regimul comunității convenționale este suspus regulilor aplicabile comunității legale de bunuri, fiind considerat o variație a acestui tip de regim matrimonial. Prin adoptarea regimului comunității convenționale soții derogă de la normele prevăzute în cadrul regimului comunității legale prin extinderea sau limitarea anumitor drepturi și obligații ce le revin.
Derogările stabilite de soți trebuie incluse în convenția matrimonială, încheiată la notar, și pot viza una sau mai multe dintre următoarele aspecte:
- includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor de uz personal și a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soți;
- restrângerea comunității la bunurile sau datoriile anume determinate în convenția matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepția obligațiilor asumate de oricare dintre soți pentru acoperirea cheltuielilor obișnuite ale căsătoriei;
- necesitatea acordului ambilor soți pentru încheierea anumitor acte de administrare (spre exemplu, închirierea unui bun comun);
- includerea clauzei de preciput;
- modalități privind lichidarea (încetarea) comunității convenționale.
În privința drepturilor și obligațiilor pentru care soții nu au stabilit nimic în convenția matrimonială, regimul juridic al comunității convenționale se completează cu dispozițiile legale privind regimul comunității legale.
Ce mai trebuie să știm? Soții pot să înlocuiască regimul matrimonial al comunității convenționale cu un alt regim matrimonial sau să îl modifice, dar numai după cel puțin un an de la data încheierii căsătoriei (principiul mutabilității).
Te-ar mai putea interesa Partajul bunurilor comune ale soților.