Constituția este legea fundamentală a statului român. Toate actele normative adoptate la nivel național (legi, ordonanțe de guvern, hotărâri de guvern, etc.) trebuie să respecte, în primul rând, prevederile constituționale.
În cazul unor suspiciuni cu privire la constituționalitatea unui act normativ sau a unui text legal din cuprinsul său poate fi sesizată Curtea Constituțională, urmând ca aceasta să se pronunțe asupra constituționalității prevederii respective și să decidă dacă va rămâne sau nu în vigoare.
Prima Constituție a României a fost adoptată la data de 1 iulie 1866, în timpul regelui Carol I și a fost modificată succesiv în funcție de marile evenimente ale istoriei țării (Mare Unire, dictatura regală, regimul comunist și, în cele din urmă, trecerea la regimul democratic).
Constituția României, în forma inițială, a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și publicată în Monitorul Oficial al României nr. 223 din 21 noiembrie 1991, intrând în vigoare în urma adoptării prin referendumul național organizat la data de 8 decembrie 1991. Forma de astăzi a Constituție a fost adoptată în anul 2003, în urma unei revizuiri majore care a vizat mai bine de jumătate dintre articole.
Constituția este structurată în opt Titluri și reglementează, în esență, principiile generale ale statului, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, puterile statului și instituțiile care le exercită, după cum urmează:
- Titlul I – Principii generale;
- Titlul II – Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale;
- Titlul III – Autoritățile publice;
- Titlul IV – Economia și Finanțele Publice;
- Titlul V – Curtea Constituțională;
- Titlul VI – Integrarea euroatlantică,
- Titlul VII – Revizuirea Constituției;
- Titlul VIII – Dispoziții finale și tranzitorii.
Revizuirea constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care inițiază revizuirea Constituției trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele tarii, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.
Te-ar mai putea interesa Ce este Monitorul Oficial Local.