Regimul juridic al contravențiilor, indiferent că vorbim despre contravenții rutiere, contravenții în materia construcțiilor, protecția consumatorului, dreptul muncii, etc. este reglementat cu titlu general de dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, considerat dreptul comun în materie.

Potrivit acestui act normativ, sancțiunile contravenționale se împart în două categorii: sancțiuni contravenționale principale și sancțiuni contravenționale complementare.

Sancțiunile contravenționale principale sunt: avertismentul, amenda și prestarea unei activități în folosul comunității, iar sancțiunile contravenționale complementare sunt: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenții, suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități, închiderea unități, blocarea contului bancar, suspendarea activității agentului economic, retragerea licenței sau a avizului pentru anumite operațiuni ori pentru activități de comerț exterior, temporar sau definitive și desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială.

Sancțiunile contravenționale se aplică în funcție de natura/gravitatea faptei și proporțional cu gradul de pericol social al acesteia. De reținut că pentru una și aceeași contravenție se poate aplica numai o singură sancțiune contravențională principală și una sau mai multe sancțiuni complementare.

Avertismentul și amenda contravențională se pot aplica oricărui contravenient, persoana fizică sau juridică, în timp ce prestarea unei activități în folosul comunității se poate aplica numai contravenienților persoane fizice.

Ce mai trebuie să știm? Prin legi speciale se pot stabili și alte sancțiuni principale sau complementare decât cele reglementate de Ordonanței Guvernului nr. 2/2001. Cu toate acestea, regulile privitoare la forma și conținutul procesului verbal de contravenție, termenul și condițiile în care acesta poate fi contestat, instanța competentă să soluționeze plângerea contravențională sunt reglementate, în lipsa unor prevederi contrare, în cuprinsul Ordonanței Guvernului nr. 2/2001.