Consiliul județean este autoritatea administrației publice locale, constituită la nivel județean pentru coordonarea activității consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean.

Consiliul județean este compus din consilieri județeni aleși în condițiile legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

Numărul membrilor fiecărui consiliu județean se stabilește prin ordin al prefectului, în funcție de numărul locuitorilor județului, conform populației după domiciliu raportate de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care se organizează alegerile, după cum urmează:

  • 30 consilieri județeni pentru județele care au până la 350.000 de locuitori;
  • 32 consilieri județeni pentru județele care au între 350.001 și 500.000 de locuitori;
  • 34 consilieri județeni pentru județele care au între 500.001 și 650.000 de locuitori;
  • 36 consilieri județeni pentru județele care au peste 650.000 de locuitori.

Consiliul județean se completează cu președintele consiliului județean. Funcția de președinte al consiliului județean și funcția de vicepreședinte al consiliului județean sunt funcții de demnitate publică.

Validarea mandatelor consilierilor județeni se realizează de tribunal, iar încheierea de validare sau invalidare poate fi atacată de cei interesați la curtea de apel.

Ce mai trebuie să știm? Pentru a li se valida mandatul, consilierii județeni trebuie să dețină domiciliul pe teritoriul județului în care au fost aleși.