Conform noilor modificări fiscale, în anul 2023 contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor aflate în proprietate, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor, au obligația înregistrării contractului închiriere încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/ modificarea acestuia, la organul fiscal competent.
În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului de închiriere și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora.
Pentru înregistrarea contractului de închiriere, persoana interesată trebuie să depună „Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune”, prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul 2031/2022, însoțită de o copie a contractului de închiriere, conformată cu originalul (conformitatea cu originalul a copiei contractului de închiriere, având număr și dată, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea mențiunii „conform cu originalul” și semnătura acestuia).
Cererea se completează în două exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de către contribuabil.
Cererea, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune direct la registratura organului fiscal competent, prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
În ceea ce privește mențiunile referitoare la modificarea sau încetarea contractului de închiriere, acestea se declară prin completarea și depunerea cererii, având bifată în formular căsuța „Modificare” sau „Încetare”, după caz, însoțită de documentele justificative.
Ce mai trebuie să știm? Organul fiscal competent cu înregistrarea contractelor de închiriere este:
- organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică rezidentă are domiciliul fiscal, potrivit legii;
- organul fiscal în a cărui rază teritorială se află bunul imobil care face obiectul contractului de închiriere/organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului, după caz, pentru persoanele fizice nerezidente;
- organul fiscal în raza căruia se face constatarea închirierii bunului mobil, conform dispozițiilor legale fiscale, în cazul persoanelor fizice nerezidente.
Dacă ai nevoie de un contract de închiriere, descarcă aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a completa, edita și semna contracte și orice alte documente.