Persoanele fizice autorizate (PFA), precum și persoanele fizice independente (PFI) pot opta pentru încheierea unui contract de asigurare facultativ cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de dreptul la concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate cuprinde două tipuri de asigurare:
- Asigurare pentru concedii medicale și indemnizații prevăzute la art. 2 alin (1) lit. a), b) și d) din O.U.G. nr. 158/2005 (concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav) cu o valoare a venitului asigurat în contract cuprinsă între salariul minim brut pe țară și limita maximă de 3 salarii minime brute pe țară.
- Asigurare pentru concedii medicale și indemnizații pentru maternitate prevăzute la art. 2 alin (1) lit. c) din O.U.G. nr. 158/2005 (concedii medicale și indemnizații pentru maternitate) cu o valoare a venitului asigurat în contract cuprinsă între salariul minim brut pe țară și limita maximă de 12 salarii minime brute pe țară.
Dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul PFA-urile și PFI-urile, este condiționat de plata unei contribuții de asigurare pentru concedii și indemnizații în cota de 1%, aplicată asupra venitului lunar ales înscris în contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele interesate trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- să îndeplinească stagiul minim de asigurare prevăzut de lege. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și a indemnizațiilor de asigurare este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical;
- să prezinte adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.
Pentru a beneficia de concedii și indemnizații, persoanele interesate sunt obligate să încheie contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații cu casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență.
Ce mai trebuie să știm? Documentele necesare pentru a încheia un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate sunt, în principiu, actul de identitate și recipisa Declarație fiscale (D212 – Declarație Unica PF).