Nu de puține ori se ivesc situații în care clauzele unui contract sunt neclare, conducând la divergențe între părți. Folosirea greșită a unor termeni, utilizarea unor expresii improprii, preluarea unor modele de contracte neadaptate intenției reale a părților, ș.a. reprezintă astfel de situații. Iată ce trebuie să știm.
Contractele se interpretează după voința concordantă a părților, iar nu după sensul literal al termenilor contractuali utilizați. Pentru stabilirea înțelesului unei clauze se va ține seamă, în special, de scopul și natura contractului, de negocierile prealabile, precum și de comportamentul părților ulterior încheierii contractului.
Clauzele susceptibile de mai multe înțelesuri se interpretează în sensul cel mai potrivit în raport de conținutul contractului. În acest context se realizează o analiză sistematică a drepturilor și obligațiilor stipulate pentru a determina voința reală a părților.
Pentru a se da eficiență contractului, clauzele se interpretează în sensul în care pot produce efecte, iar nu în acela care nu ar putea produce niciunul.
Ce mai trebuie să știm? În situația în care regulile de mai sus nu determină clarificarea clauzelor, acestea se interpretează în favoarea părții care se obligă.
Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.