Cheltuielile de judecată sunt sumele de bani pe care părțile unui proces le avansează pe durata desfășurării acestuia și pot consta în taxe judiciare de timbru, onorariile avocaților, ale experților și ale altor specialiști desemnați de instanță, sumele cuvenite martorilor pentru deplasare și pierderile cauzate de necesitatea prezenței la proces, cheltuielile de transport, și, dacă este cazul, de cazare, precum și alte cheltuieli necesare pentru buna desfășurare a procesului.

Suportarea cheltuielilor de judecată revine părții care a pierdut procesul. Prin urmare, chiar dacă pe durata desfășurării acestuia fiecare parte avansează anumite sume de bani cu titlu de cheltuieli de judecată, în final acestea se pot recupera de partea care câștigă.

Ce mai trebuie să știm? În situația în care procesul este soluționat printr-o hotărâre de admitere în parte a pretențiilor părții care l-a promovat, cheltuielile de judecată avansate de părți se compensează reciproc, urmând ca partea care a câștigat într-o proporție mai mare să recupereze sumele de bani avansate suplimentar valorii compensate, dacă este cazul.

Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul Cum pot fi recuperate cheltuielile de judecată.