Moștenirea este procedura legală prin care patrimoniul unei persoane fizice decedate se transmite către una sau mai multe persoane în ființă. Denumită și succesiune, moștenirea se deschide la data decesului defunctului. De la această dată începe să curgă termenul de un an pentru exprimarea opțiunii succesorale de către moștenitori, adică termenul în care aceștia fie acceptă, fie renunță la moștenire.

Procedura succesorală poate fi dezbătută la notarul public în situația în care toți moștenitorii legali și/sau testamentari s-au hotărât cu privire la acceptarea sau, după caz, renunțarea la moștenire și există o înțelegere cu privire la bunurile ce compun masa succesorală. În situația în care moștenitorii nu se înțeleg asupra tuturor aspectelor, dezbaterea succesiunii dobândește caracter litigios și va putea fi realizată doar în instanță.

În cadrul procedurii notariale se va stabili cine sunt moștenitorii și care este întinderea masei succesorale, respectiv se va identifica, pe baza înscrisurilor puse la dispoziție de moștenitori sau transmise de instituțiile competente, bunurile ce alcătuiesc patrimoniul defunctului și eventualele datorii existente la data decesului.

Pentru dezbaterea succesiunii la notar sunt necesare, în principiu, următoarele documente:

  • Certificat de deces;
  • Acte de stare civilă ale moștenitorilor;
  • Actele de proprietate ale bunurilor care compun masa succesorală;
  • Certificat de atestare fiscală de la Direcția Impozite și Taxe Locale (DITL);
  • Certificat fiscal de la Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF).

Parcurgerea procedurii succesorale notariale necesită prezența a doi martori care să nu fie rude cu defunctul, să cunoască limba română, scris și citit, și să aibă legături cu defunctul și familia acestuia.

La finalizarea procedurii, notarul public va emite certificatul de moștenitor care face dovada calității de moștenitor legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecărui moștenitor.

Ce mai trebuie să știm? Procedura succesorală notarială este de competența notarului public din biroul notarial situat în circumscripția teritorială a judecătoriei în care defunctul și-a avut ultimul domiciliu.

Te-ar mai putea interesa Bunurile comune și bunurile proprii ale soților.