Certificatul de moștenitor este documentul eliberat de notarul public la finalizarea procedurii succesorale care atestă calitatea de moștenitor, legal sau testamentar, a unei persoane, precum și dreptul de proprietate al acesteia asupra bunurilor defunctului.

Certificatul de calitate de moștenitor este documentul eliberat de notarul public pe parcursul dezbaterii succesiunii și care, spre deosebire de certificatul de moștenitor, atestă doar numărul succesorilor, calitatea acestora (gradul de rudenie cu defunctul) și întinderea drepturilor asupra bunurilor din masa succesorală (cotele indivize).

Certificatul de calitate de moștenitor se emite de notarul public la cererea moștenitorilor pentru a servi ca dovadă a calității lor până la eliberarea certificatului de moștenitor. Acest document este util în situațiile în care dezbaterea succesiunii se întinde pe o durată mai îndelungată de timp, fie pentru că nu au fost identificate toate bunurile care compun masa succesorală, fie pentru că nu se poate face dovada dreptului de proprietate asupra tuturor bunurilor din patrimoniul defunctului.

La emiterea certificatului de moștenitor, certificatul de calitate de moștenitor își încetează efectele, dovada calității de moștenitor și, implicit, dovada dreptului de proprietate urmând a se face cu certificatul de moștenitor.

Ce mai trebuie să știm? Certificatul de calitate de moștenitor se eliberează potrivit procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moștenitor. Prin urmare, vom avea nevoie de o serie de documente precum și de prezența a doi martori.

Te-ar mai putea interesa Ce este regimul matrimonial al comunității legale.