De cele mai multe ori raporturile juridice, contractuale sau extracontractuale, vizează două persoane, fizice și/sau juridice, denumite creditor și debitor, astfel că modalitatea de executare a obligațiilor este clară: debitorul trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de creditor. Cu toate acestea, există situații în care mai multe persoane au calitatea de debitor și creditor în cadrul unui singur raport juridic.
În funcție de prevederile legale, specificul raportului juridic și, eventual, înțelegerea părților, obligațiile pot fi clasificate astfel:
- Obligații divizibile, în baza cărora fiecare debitor poate fi obligat numai la partea sa din prestație, respectiv fiecare creditor poate pretinde doar partea care i se cuvine din prestație;
- Obligații indivizibile, în cazul cărora obiectul prestației nu poate fi divizat astfel că, fiecare debitor poate fi obligat la executarea integrală a prestației, respectiv fiecare creditor poate pretinde întreaga prestație;
- Obligații solidare, în cazul cărora obiectul prestației poate fi divizat, dar fiecare debitor poate fi obligat la executarea integrală a prestației, respectiv fiecare creditor poate pretinde întreaga prestație.
Ce trebuie să reținem? Regula aplicabilă raporturilor juridice în care există mai mult de două părți este cea a divizibilității obligațiilor: fiecare debitor poate fi obligat numai la partea sa din prestație, respectiv fiecare creditor poate pretinde doar partea care i se cuvine din prestație. Indivizibilitatea și solidaritatea obligațiilor sunt aplicabile în mod excepțional, doar atunci când legea sau părțile stabilesc în mod expres acest lucru. Spre exemplu, în cazul răspunderii civile delictuale, cei care răspund pentru fapta prejudiciabilă sunt ținuți solidari la reparație față de cel prejudiciat.
Te-ar mai putea interesa Ce este cesiunea contractului.