În baza contractului de intermediere, intermediarul se obligă față de client să îl pună în legătură cu un terț, în vederea încheierii unui contract. Intermediarul nu este prepusul părților intermediate și este independent față de acestea în executarea obligațiilor sale.

Contractul de intermediere nu trebuie confundat cu cel de agenție. În cazul contractului de agenție, comitentul împuternicește în mod statornic agentul, fie să negocieze, fie atât să negocieze, cât și să încheie contracte, în numele și pe seama sa. Intermediarul, în schimb, poate reprezenta părțile intermediate la încheierea contractului intermediat sau a altor acte de executare a acestuia numai dacă a fost împuternicit expres în acest sens. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul Contractul de agenție.

În ceea ce privește situația intermediarului, acesta are dreptul la o remunerație din partea clientului numai în cazul în care contractul intermediat se încheie ca urmare a intermedierii sale. Intermediarul este de asemenea îndreptățit la restituirea cheltuielilor efectuate pentru intermediere, dacă se stipulează expres în contract.

În cazul în care intermedierea a fost realizată de mai mulți intermediari, fiecare are dreptul la o cotă egală din remunerația stabilită global, dacă prin contract nu s-a stipulat altfel.

Intermediarul este obligat să comunice terțului toate informațiile cu privire la avantajele și oportunitatea încheierii contractului intermediat, cu condiția să nu prejudicieze în mod culpabil interesele clientului.

Ce mai trebuie să știm? În situația în care contractul intermediat se încheie, clientul are obligația să comunice intermediarului acest aspect în termen de cel mult 15 zile sub sancțiunea dublării remunerației, dacă prin contract nu se prevede altfel.

Pentru mai multe informații, îți recomandăm să citești și articolul De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.