Contractul de agenție este operațiunea juridică prin care o parte, numită comitent, împuternicește în mod statornic cealaltă parte, numită agent, fie să negocieze, fie atât să negocieze, cât și să încheie contracte, în numele și pe seama sa, a comitentului, în schimbul unei remunerații, în una sau în mai multe regiuni determinate. Agentul este un intermediar independent care acționează cu titlu profesional.
(i) Situația agentului.
Agentul trebuie să îndeplinească, personal sau prin prepușii săi, obligațiile ce decurg din împuternicirea care îi este dată, cu bună-credință și loialitate. În mod special, agentul este obligat:
- să îi procure și să îi comunice comitentului informațiile care l-ar putea interesa pe acesta privitoare la regiunile stabilite în contract, precum și să comunice toate celelalte informații necesare de care dispune;
- să depună diligențele necesare pentru negocierea și, dacă este cazul, încheierea contractelor pentru care este împuternicit, în condiții cât mai avantajoase pentru comitent;
- să respecte instrucțiunile rezonabile primite de la comitent;
- să țină în registrele sale evidențe separate pentru contractele care îl privesc pe fiecare comitent;
- să depoziteze bunurile sau eșantioanele într-o modalitate care să asigure identificarea lor.
Agentul are dreptul la o remunerație pentru toate contractele încheiate ca efect al intervenției sale. Remunerația poate fi exprimată în cuantum fix sau variabil, prin raportare la numărul contractelor, ori la valoarea acestora, când se numește comision.
Agentul este îndreptățit la comision pentru contractele încheiate pe durata contractului de agenție, dacă acestea sunt încheiate:
- ca urmare a intervenției sale;
- fără intervenția agentului, dar cu un client procurat anterior de acesta pentru contracte similare;
- cu un client dintr-o regiune sau grup de persoane determinate, pentru care agentul a primit împuternicire exclusivă.
(ii) Situația comitentului.
În raporturile sale cu agentul, comitentul trebuie să acționeze cu loialitate și cu bună-credință. În mod special, comitentul este obligat:
- să pună la dispoziție agentului, în timp util și într-o cantitate corespunzătoare, mostre, cataloage, tarife și orice altă documentație, necesare agentului pentru executarea împuternicirii sale;
- să furnizeze agentului informațiile necesare executării contractului de agenție;
- să îl înștiințeze pe agent, într-un termen rezonabil, atunci când anticipează că volumul contractelor va fi semnificativ mai mic decât acela la care agentul s-ar fi putut aștepta în mod normal;
- să plătească agentului remunerația în condițiile și la termenele stabilite în contract sau prevăzute de lege.
În cazul în care agentul a fost împuternicit doar să negocieze, iar comitentul nu comunică în termen rezonabil acordul său pentru încheierea contractului negociat de agent conform împuternicirii primite, se consideră că a renunțat la încheierea acestuia.
Ce mai trebuie să știm? Agentul este îndreptățit la comision pentru un contract încheiat ulterior încetării contractului de agenție, dacă acesta a fost încheiat în principal datorită intervenției agentului pe durata contractului de agenție și încheierea a avut loc într-un termen rezonabil de la încetarea contractului de agenție.