Testamentul este actul juridic unilateral prin care o persoană, numită testator, indică persoanele care dobândesc vocație asupra moștenirii sale, în totalitate sau doar asupra unor bunuri, sume de bani sau alte drepturi reale sau de creanță, numite moștenitori sau legatari.
Pentru a fi valabil, testamentul trebuie încheiat în scris, în formă autentică sau olograf (scris de mână). În situația testamentului olograf, testatorul are obligația de a redacta în întregime, data și semna de mână înscrisul. Mai mult, anterior executării sale, testamentul olograf trebuie prezentat notarului pentru a fi vizat spre neschimbare.
Atunci când testatorul nu are posibilitatea de a testa în una din cele două forme, legea permite întocmirea unui testament privilegiat în fața unor persoane abilitate de lege și în prezența a doi martori. Spre exemplu, testatorul internat într-o instituție sanitară are posibilitatea de a testa în fața medicului de gardă. Cu toate acestea, testatorul are obligația de a întocmi testamentul în una din cele două forme, autentic sau olograf, în termen de cel mult 15 zile din momentul în care situația îi permite.
Ce mai trebuie să știm? Până la data decesului, testatorul poate revoca testamentul în mod expres sau tacit. Revocarea tacită se poate face prin întocmirea unui nou testament contrar celui inițial sau, în cazul testamentul olograf, prin distrugerea, ruperea sau ștergerea acestuia (de către testator).
Te-ar mai putea interesa Cum se acceptă moștenirea.