Comunele, orașele și municipiile au câte un primar și câte un viceprimar, iar municipiile reședință de județ au câte un primar și câte 2 viceprimari. Funcția de primar și funcția de viceprimar sunt funcții de demnitate publică.
Mandatul primarului este de 4 ani și se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales.
Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
Viceprimarul este subordonat primarului și îl înlocuiește în situațiile prevăzute de lege. În caz de vacanță a funcției de primar, în caz de suspendare din funcție a acestuia, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile ce îi sunt conferite primarului sunt exercitate de drept de viceprimar. Totodată, primarul poate delega o parte din atribuțiile sale viceprimarului.
Ce mai trebui să știm? Pe durata mandatului, primarii și viceprimarii au dreptul la o indemnizație lunară, stabilită potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.