Mandatul primarului, consilierului local, președintelui consiliului județean și al consilierului județean este de 4 ani.
Pe perioada exercitării mandatului de primar, viceprimar, președinte al consiliului județean sau vicepreședinte al consiliului județean se suspendă contractul de muncă, respectiv raportul de serviciu al acestuia, în cadrul unei instituții sau autorități publice, ori în cadrul regiilor autonome sau societăților cu capital integral ori majoritar de stat sau al unităților administrativ-teritoriale.
Sunt exceptate de la suspendarea contractului de muncă sau a actului de numire cadrele didactice, cercetătorii științifici, persoanele care dețin funcții sau desfășoară activități în domeniul creației literar-artistice.
Printre obligațiile stabilite de prevederile legale în sarcina aleșilor locali se regăsește și cea privind organizarea periodică, cel puțin o dată pe trimestru, a unor întâlniri cu cetățenii sau să acorde audiențe și să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul județean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii.
Ce mai trebuie să știm? Prevederile legale garantează libertatea de opinie a aleșilor locali în exercitarea mandatului pentru soluționarea și gestionarea treburilor publice în interesul colectivității locale pe care o reprezintă. Totodată, aleșii locali nu pot fi trași la răspundere juridică pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.