În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, consiliul local adoptă hotărâri, cu majoritate absolută sau simplă, după caz. Prin excepție, hotărârile privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile se adoptă cu majoritatea calificată de două treimi din numărul consilierilor locali în funcție. Abținerile se numără la voturile împotrivă.
Potrivit prevederilor legale, printre hotărârile consiliului local care se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcție se regăsesc următoarele:
- hotărârile privind bugetul local;
- hotărârile privind contractarea de împrumuturi, în condițiile legii;
- hotărârile prin care se stabilesc impozite și taxe locale;
- hotărârile privind participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră;
- hotărârile privind organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului;
- hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorități publice, cu persoane juridice române sau străine;
- hotărârile privind administrarea patrimoniului.
Votul consilierilor locali este individual și poate fi deschis sau secret. Votul deschis se exprimă prin oricare din următoarele modalități:
- prin ridicarea mâinii;
- prin apel nominal, efectuat de președintele de ședință;
- electronic.
Consiliul local poate stabili ca unele hotărâri să fie luate prin vot secret. Hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane sunt luate întotdeauna prin vot secret, cu excepțiile prevăzute de lege. Pentru exercitarea votului secret se folosesc buletine de vot.
Dacă pe parcursul desfășurării ședinței nu este întrunită majoritatea legală necesară pentru adoptarea proiectului de hotărâre, președintele de ședință amână votarea până la întrunirea acesteia.
Proiectele de hotărâri respinse de consiliul local nu pot fi readuse în dezbaterea acestuia în cursul aceleiași ședințe.
Ce mai trebuie să știm? După desfășurarea ședinței, hotărârile consiliului local se semnează de către președintele de ședință și se contrasemnează, pentru legalitate, de către secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.