Contractul este acordul de voințe dintre două sau mai multe părți, în baza căruia iau naștere o serie de drepturi și obligații. Dispozițiile Codului civil reglementează principiul libertății contractuale conform căruia părțile sunt libere să încheie orice contracte și să determine conținutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri.

În practică, se întâmplă adesea ca una și aceeași persoană să semneze pentru ambele părți contractante.

Cele mai întâlnite situații sunt acelea în care, spre exemplu, o persoană deține calitatea de asociat unic și administrator într-o societate și acordă împrumuturi societății. Persoana respectivă va semna în nume propriu în calitate de împrumutător, dar și pentru împrumutat în calitatea sa de reprezentant legal. Tot astfel, aceeași persoană poate găzdui sediul social al societății în imobilul proprietate privată, caz în care va semna contractul pentru ambele părți.

Exemplele sunt nenumărate, iar întrebarea care se naște este dacă astfel de contracte sunt valabile.

Potrivit prevederilor legale contractul încheiat de reprezentant cu sine însuşi, în nume propriu, este anulabil numai la cererea reprezentatului, cu excepția cazului în care reprezentantul a fost împuternicit în mod expres în acest sens sau cuprinsul contractului a fost determinat în asemenea mod încât să excludă posibilitatea unui conflict de interese.

Ca atare, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile de valabilitate în materia contractelor, una și aceeași persoană poate să semneze pentru ambele părți contractante.