Denumită și iertare de datorie, remiterea de datorie este un mijloc de stingere a obligației constând în renunțarea creditorului la valorificarea dreptului de creanță deținut împotriva debitorului. Remiterea de datorie poate fi totală sau parțială, expresă sau tacită, și se poate dovedi prin orice mijloc de probă.
De regulă, remiterea de datorie se face cu titlu gratuit, fiind considerată o liberalitate (o donație indirectă). Cu toate acestea, părțile pot conveni ca remiterea de datorie să se facă în schimbul unui preț, situație în care vorbim despre un act juridic cu titlu oneros care poate lua forma oricărui contract: vânzare, locațiune, cesiune, etc. Spre exemplu, părțile pot conveni ca stingerea datoriei deținute de creditorul unui sume de bani să aibă loc prin remitere de datorie, cu obligația debitorului de a-i pune la dispoziție folosința unui imobil pe o durată determinată. În acest caz prețul remiterii de datorie constă în folosința bunului și ia forma unui contract de locațiune.
Este important de subliniat că, indiferent de modul în care operează (cu titlu gratuit sau oneros), remiterea de datorie poate avea loc numai cu consimțământul debitorului.
Ce mai trebuie să știm? Remiterea de datorie față de debitor produce efecte și față de fideiusor, remiterea de datorie față de fideiusor, în schimb, nu produce efecte și față de debitor.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum si IOS.
Te-ar mai putea interesa Renunțarea la moștenire.