Perimarea este o sancțiune care conduce la încetarea procesului în acele situațiile în care cererea de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire sau orice altă cerere de reformare sau de retractare rămâne în nelucrare timp de 6 luni din culpa părții care nu înțelege să îndeplinească un act procesual ce cade în sarcina sa.

Perimarea intervine doar pentru actele efectuate în fața instanței care o constată. Spre exemplu, în situația în care perimarea intervine în fața instanței de apel, actele efectuate în fața primei instanțe, inclusiv hotărârile pronunțate de aceasta, nu vor fi afectate.

În situația în care perimarea intervine în fața primei instanțe, reclamantul poate formula o nouă cerere de chemare în judecată având același obiect, iar părțile pot folosi dovezile administrate în cursul judecării cererii perimate, în măsura în care noua instanță apreciază că nu este necesară refacerea lor.

Nu constituie cauze de perimare cazurile în care actul de procedură trebuia efectuat din oficiu de instanță, precum și cele când, din motive care nu sunt imputabile părții, cererea n-a ajuns la instanța competentă sau nu se poate fixa termen de judecată.

Perimarea se întrerupe prin îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes. Spre exemplu, dacă partea avea obligația de a depune o serie de înscrisuri și nu și-a îndeplinit obligația în termenul acordat de instanță, soluționarea cererii de chemare în judecată se suspendă și începe să curgă termenul de perimare de 6 luni. Dacă, în acest interval, partea depune înscrisurile solicitate, termenul de perimare se întrerupe, considerându-se că motivul care a împiedicat continuarea judecății nu mai subzistă.

Cursul perimării se suspendă pe întreaga durată a suspendării judecății, dar doar dacă suspendarea nu este cauzată de culpa unei părți.

Ce mai trebui să știm? În cazul în care sunt mai mulți reclamanți sau pârâți împreună, cererea de perimare ori actul de procedură întrerupător de perimare al unuia folosește și celorlalți.

Te-ar mai putea interesa Ce este prescripția și decăderea.