Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul sau intimatul, după caz, se apără, în scris, față de cererea reclamantului, petentului, apelantului, recurentului, etc. Pentru buna desfășurare a procesului civil, legea instituie obligativitatea depunerii întâmpinării într-un anumit termen, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții procesuale, în afara celor de ordine publică.
Termenul general pentru depunerea întâmpinării este de 25 de zile, dar diferă în raport de procedura și etapa procesului în care se formulează. Acest termen se calculează de la data la care pârâtului sau intimatului i-a fost comunicată cererea de chemare în judecată, apel, etc., fără a se lua în calcul prima și ultima zi (termen procedural).
Întâmpinarea trebuie să cuprindă: datele de identificare și adresa pârâtului sau intimatului, excepțiile procesuale care se invocă, răspunsul la pretențiile din cuprinsul cererii de chemare în judecată (apel, recurs, etc.), dovezile pe care se sprijină apărările pârâtului sau intimatului și semnătura.
Când sunt mai mulți pârâți sau intimați, aceștia pot răspunde împreună, toți sau numai o parte din ei, printr-o singură întâmpinare.
Ce mai trebuie să știm? Dacă pârâtul sau intimatul are pretenții proprii în legătură cu cele ale reclamantului sau petentului, are posibilitatea de a formula o cerere reconvențională, care se depune odată cu întâmpinarea.
Te-ar mai putea interesa Ce este contestația la executare.