Înalta Curte de Casație și Justiție (prescurtat I.C.C.J.) este instanța cea mai mare în grad din punct de vedere ierarhic din România și are un rol fundamental în sistemul judiciar. Înalta Curte de Casație și Justiție este organizată în mai multe secții specializate cu atribuții în soluționarea litigiilor, respectiv două secții civile, Secția I și Secția II, o secție penală și una de contencios administrativ și fiscal.
Având în vedere poziția ierarhică în rândul instanțelor judecătorești, Înalta Curte soluționează, de regulă, litigiile aflate în ultima etapă procesuală. Spre exemplu, în materie civilă, I.C.C.J. soluționează recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunțate de curțile de apel.
Fiind un pilon important al sistemului judiciar, Înalta Curte de Casație și Justiție are o serie de atribuții specifice, cum ar fi: pronunțarea unor decizii de unificare a practicii judiciare (procedură denumită recurs în interesul legii), dezlegarea unor probleme de drept complexe, sesizarea Curții Constituționale a României cu obiecții de neconstituționalitate anterior promulgării legilor, ș.a.
Conform statisticilor publicate pe site-ul oficial www.iccj.ro, Înalta Curte de Casație și Justiție soluționează anual aproximativ 15.000 de dosare.
Te-ar mai putea interesa GDPR | Ce este Regulamentul privind protecția datelor.