Executarea silită este procedura judiciară prin care creditorul (persoana care trebuie să primească) își valorifică un drept al său împotriva debitorului (persoana care datorează) cu ajutorul forței publice. Procedura de executare poate fi demarată la cererea creditorului în baza unui titlu executoriu.

Cererea de executare silită se adresează executorului judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului, urmând ca executorul să solicite instanței judecătorești competente, denumită instanța de executare, încuviințarea executării silite.

Executarea silită poate avea ca obiect recuperarea unor sume de bani, evacuarea unei persoane dintr-un imobil sau îndeplinirea altor obligații contractuale/legale și se efectuează prin mai multe modalități: poprirea conturilor bancare, vânzarea la licitație publică a bunurilor mobile sau imobile, etc.

Procedura de executare încetează dacă s-a realizat integral obligația prevăzută în titlul executoriu, dacă titlul executoriu este desființat sau executarea a fost anulată de instanță ca urmare a admiterii unei contestații la executare.

Ce mai trebuie să știm? Demararea executării silite poate fi evitată în măsura în care debitorul execută de bună voie obligațiile cuprinse în titlul executoriu.

Te-ar mai putea interesa Ce sume pot fi poprite.