Dreptul de servitute este dreptul real care grevează un imobil, denumit fond aservit, pentru uzul sau utilitatea imobilului deținut de un alt proprietar, denumit fond dominant. Utilitatea dreptului de servitute rezultă din destinația economică a fondului dominant sau constă într-o sporire a confortului acestuia. Servitutea se poate constitui în temeiul unui act juridic sau prin uzucapiune și trebuie înscrisă în cartea funciară.

Cea mai uzuală servitute este cea de trecere prin care proprietarul unui imobil dobândește dreptul de a folosi o porțiune din terenul altei persoane pentru a ajunge mai ușor la un drum public. Cu toate acestea, dreptul de servitute poate viza și alte utilități, spre exemplu: servitutea de vedere, servitutea de scurgere a apelor naturale, etc.

Prin exercitarea servituții, proprietarul fondului dominant nu poate agrava situația fondului aservit și nu poate produce prejudicii proprietarului fondului aservit. Proprietarul fondului aservit este obligat să se abțină de la orice act care limitează ori împiedică exercițiul servituții.

Servitutea de trecere nu se confundă cu dreptul de trecere. În cazul dreptului de trecere folosința nu mai este justificată de confortul proprietarului fondului dominant, ci de imposibilitatea absolută a acestuia de ieșire la drumul public.

Trecerea trebuie să se facă în condiții de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului aservit. În cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puține prejudicii.

Dreptul de trecere este imprescriptibil. Acesta se stinge în momentul în care fondul dominant dobândește un alt acces la calea publică.

Ce mai trebui să știm? Dreptul de servitute este un drept real ce se dobândește prin voința părților, în timp ce dreptul de trecere reprezintă o limitare a exercitării dreptului de proprietate ce izvorăște dintr-o situație obiectivă și este recunoscut în temeiul legii. Dreptul de trecere poate fi exercitat chiar și asupra unui teren proprietate publică.

Te-ar mai putea interesa Ce este uzufructul și care sunt limitele acestuia.