Domiciliul este locul în care persoana fizică declară că are locuința principală (adresa indicată în cartea de identitate), iar reședința este locul unde persoana fizică își are locuința secundară (adresa la care locuiește efectiv). Cele două noțiuni sunt asociate persoanelor fizice. În privința persoanelor juridice legea face referire la sediu, punct de lucru, etc.

Dovada domiciliului și a reședinței se face cu mențiunile cuprinse în cartea de identitate, reședința fiind menționată, de regulă, pe verso. În lipsa acestor mențiuni sau când acestea nu corespund realității, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a reședinței nu va putea fi opusă altor persoane, cu excepția situației în care acestea cunoșteau domiciliul sau reședința reală.

Domiciliul și reședința sunt importante pentru identificarea persoanei fizice, transmiterea valabilă a corespondenței, dar și pentru alte aspecte cum ar fi determinarea competenței teritoriale a instanței de judecată în situația unui proces.

Ce mai trebuie să știm? Persoanele fizice pot avea un singur domiciliu și o singură reședință în același timp chiar dacă dețin mai multe imobile.

Te-ar mai putea interesa PFA, II, IF asemănări și deosebiri.