Legea care guvernează contractul este legea în vigoarea la data încheierii sale și se aplică atât în privința condițiilor de valabilitate, cât și în privința aspectelor referitoare la interpretarea, efectele, executarea și încetarea acestuia.
Pentru încheierea valabilă a unui contract nu este necesară semnarea unui înscris, simpla acceptare a unei oferte poate duce în anumite condiții la formarea contractului. În acest caz, legea aplicabilă contractului este legea în vigoare la data la care acceptarea ofertei ajunge la persoana care a transmis oferta (ofertant). Pentru mai multe detalii te invităm să citești și De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.
În situația în care ulterior încheierii contractului intervine o modificare legislativă, contractul va fi guvernat în continuare de legea în vigoare la data încheierii sale. Spre exemplu, contractul anulabil potrivit reglementărilor Codului civil de la 1864 nu poate fi considerat valabil potrivit Noului Cod civil.
Ce mai trebuie să știm? Modificarea contractului este supusă dispozițiilor legale în vigoare la data modificării, iar elementele ce nu fac obiectul modificării sunt supuse dispozițiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat contractul.
Te-ar mai putea interesa Ce este dreptul de preempțiune.