Locațiunea este contractul prin care o parte, numită locator (proprietarul), se obligă să asigure celeilalte părți, numite locatar (chiriașul), folosința unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preț, denumit chirie.
Comodatul (împrumutul de folosință) este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părți, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp.
Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești și următoarele materiale:
- Contractul de împrumut (comodatul)
- Contractul de împrumut (comodatul). Drepturi și obligații.
- Contractul de locațiune (închiriere)
- Contractul de locațiune (închiriere). Drepturi și obligații.
În esență, comodatul și închirierea sunt două modalități diferite de a acorda folosința asupra unui bun. Diferența esențială între cele două constă în aceea că un eventual comodat se acordă cu titlu gratuit, în timp ce închirierea, denumită și locațiune, se acordă contra unui preț, cu titlu oneros, ce poartă denumirea de chirie.
Ce mai trebuie să știm? Contractele de comodat și închiriere sunt valabil încheiat sub semnătură privata, nefiind necesară încheierea în formă autentică notarială.
Dacă ai nevoie de un contract de locațiune, închiriere, comodat, arendă sau orice alt document, descarcă aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a completa, edita și semna contracte și orice alte documente.