Cauza este motivul care a determinat fiecare parte să încheie contractul. Aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să existe (adică să fie serioasă), să fie licită și morală.
Cauza există atunci când părțile și-au exprimat consimțământul cu intenția de a se obliga juridic. Dacă consimțământul părților este neserios, fiind dat în glumă, contractul poate fi anulat pentru lipsa cauzei.
Caracterul licit și moral al cauzei presupune ca manifestarea de voințe a părților să fie în acord cu ordinea publică. Fraudarea legii de către părțile unui contract este sancționată cu nulitatea absolută. Spre exemplu, există fraudă la lege atunci când contractul reprezintă un mijloc pentru a eluda aplicarea unei norme legale imperative.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cauza unui contract se analizează în raport de momentul încheierii acestuia și sunt prezumate de lege a fi îndeplinite. Contractul poate fi anulat doar dacă se face proba contrară.
Ce trebuie să reținem? Legea sancționează lipsa cauzei cu nulitatea relativă a contractului, în schimb, cauza ilicită sau imorală atrage nulitatea absolută a acestuia astfel că, orice persoană care justifică un interes are dreptul de a solicita instanței de judecată constatarea nulității contractului.
Te-ar mai putea interesa Ce înseamnă creditor și debitor.