Prescripția este o sancțiune civilă aplicabilă titularului unui drept care a rămas în pasivitate și nu a efectuat demersurile judiciare în termenul legal, denumit termen de prescripție, pentru recunoaștere sau, după caz, valorificarea dreptului său.

Ca regulă generală, prescripția începe să curgă de la data când titularul dreptului a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască nașterea lui. De la această regulă, legea stabilește o serie de situații particulare.

Dacă prin lege nu se prevede altfel, în cazul obligațiilor contractuale prescripția începe să curgă de la data când obligația devine exigibilă și debitorul trebuia astfel s-o execute. În cazul în care dreptul este afectat de un termen suspensiv, prescripția începe să curgă de la împlinirea termenului sau, după caz, de la data renunțării la beneficiul termenului stabilit exclusiv în favoarea creditorului.

Prescripția dreptului la acțiune în restituirea prestațiilor făcute în temeiul unui act anulabil ori desființat pentru rezoluțiune sau altă cauză de ineficacitate începe să curgă de la data rămânerii definitivă a hotărârii prin care s-a desființat actul ori, după caz, de la data la care declarația de rezoluțiune sau reziliere a devenit irevocabilă.

Când este vorba de prestații succesive, prescripția dreptului la acțiune începe să curgă de la data la care fiecare prestație devine exigibilă, iar dacă prestațiile alcătuiesc un tot unitar, de la data la care ultima prestație devine exigibilă.

Prescripția dreptului la acțiune în repararea unei pagube care a fost cauzată printr-o faptă ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât și pe cel care răspunde de ea.

Ce mai trebuie să știm? Prescripția dreptului la acțiunea în anularea unui act juridic începe să curgă:

  • în caz de violență, din ziua când aceasta a încetat;
  • în cazul dolului, din ziua când a fost descoperit;
  • în caz de eroare ori în celelalte cazuri de anulare, din ziua când cel îndreptățit, reprezentantul său legal ori cel chemat de lege să îi încuviințeze sau să îi autorizeze actele a cunoscut cauza anulării, însă nu mai târziu de împlinirea a 18 luni din ziua încheierii actului juridic.

Pentru mai multe informații, îți recomandăm să citești și articolul Ce sunt contractele cu executare succesivă și cu executare dintr-o dată (uno ictu).